Schubert-park, Zselíz
Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

Online video, animation, logo and website maker


Zselízi arcok

Napoleon Boulevard

Üdvözöllek a blogomban!


Erről a blogról elérhető, jogvédelem alatt álló letöltések csak a már tulajdonban lévő alkalmazás vagy file bisztonságimásolatként való letöltése engedélyezett!

Némelyik bejegyzésemhez gondolom nagykorúság szükségeltetik. Ezért a nem nagykorúak ezeket a bejegyzéseket ne olvassák!


Keresés ebben a blogban

ingyenreklám bannercsere

péntek, november 25

Minden ami bal

Minden, ami bal, az többnyire nem jó dolog ezen a világon. Legalábbis az emberek többségének. Előítélet, babona, boszorkányság és még ki tudja mi minden tartozik a "bal"-hoz. Nyelvünk hűen tükrözi ezeket az évszázados (évezredes?) kifejezéseket, melyek nekem, mint születésétől fogva balkezesnek - rendkívül rosszul esnek. Már egészen kicsi koromban rám szóltak, hogy a "szép" kezembe fogjam a ceruzát... Nem értettem. Szóval, ha a jobb kezem szép, akkor a bal kezem csak csúnya lehet...!? Egymás mellé tettem mindkét kezemet és nekem az egyik szebb volt, mint a másik. És fordítva. Akkor mi ez a hülyeség a "szép"-pel?
    Az értelmező szótár szerint a "balkezesség az egyén olyan tulajdonsága, amelynek folytán bal kezével ügyesebben tud dolgozni, mint a jobbal. Ez a kisgyermekeknél megszokott állapot, később, főleg a tanítás hatására megváltozik, és a jobbkezességnek ad helyet." (Áhá! Szóval eredetileg mindenki balkezes!!!)
"Élettanilag azzal magyarázható, hogy a balkezeseken a jobb agyfélteke működés szempontjából uralkodóvá, dominánssá válik a bal fölött. Minthogy a végtagok működésének központja az idegek kereszteződése miatt mindig az ellenkező oldalra esik, a jobb agyfélteke nagyobb fejlettsége következtében a bal kéz válik ügyesebbé. A jobbkezesség az emberré válás, az emberré fejlődés folyamán évezredek alatt alakult ki, az embereknek csak 1-4 %-a balkezes, duplakezes (ambidexter), ill. rejtetten balkezes."
    Szóval, csak 1-4 % az, aki megrekedt az emberré fejlődés útján ! Pedig ami kevés, az értékes. A balkezesek adták a világnak a hírességek 90 %-át! Balkezes volt Nostradamus, Michelangelo, Beethoven, Napóleon, Nelson admirális, Mengyelejev, Kutuzov. Ja, és én - még mindig... Akkor miért csúnya, és rossz, ami bal?
Jordán Tamás a televízióban Füst Milánról szólva azt mondta, hogy: "...élete a balsikerek sorozata volt..." Tehát a kudarcok = balsikerek. Ami sikerül, az sem jobbsiker, ami pedig nem sikerül, átmegy balba. Mint a sors - és ez már a Himnuszból is ismerős lehet. Balsejtelem fog el, ha arra gondolok: csak balfogás lehet ez a fajta felfogás. Meg kell hogy védjem a balt, és részemről ez nem lesz ballépés. Küzdeni fogok azért, hogy a szerencsétlenség eset legyen és ne baleset, aki ballal rúg a kapu mellé, ne legyen kétballábas, aki naiv és hiszékeny, fácán legyen és ne balfácán vagy balf...sz. Ha nagyon sok minden nem sikerül valakinek, ne nevezzük balféknek, legyen csak fék, vagy akkor legalább a sikereseket is nevezzük el jobbféknek.
    Szavainkban minden bal csak a rossz szinonimája. Még a jós jel is bal, ha negatív. És mekkora balhé támadt a jobboldalon, hogy most baloldali kormányunk van ! És akkor ez most rossz nekünk? Csak zárójelben szeretném megjegyezni, hogy már Dosztojevszkij Raszkolnyikovja sem egy jobb szerszámot - mondjuk egy kalapácsot - keresett magának bűnös tette végrehajtásához ! Nem ! Inkább egy baltát, ezzel is tovább rontva a bal image-át!
    Amikor nem volt még elég fejlett az építészet, ami leszakadt, az többnyire balkon volt. Mióta aránylag stabil műtárgyakat tervezünk és építünk: erkélynek nevezik. Pedig a jobbkon név jobb lett volna... És még hosszasan lehetne sorolni: az ötvenes években a mindenki által szidott, de elérhető áron a legdivatosabb kabát a ballon volt, manapság pedig a rakéták ballisztikus pályán repülnek gyilkolni.
Holott nevekben, tárgyakban, tájban, zenében és művészetekben mennyi mindent adott a világnak a bal ! Ki ne ismerné azokat a neveket, hogy Balassi Bálint vagy Balzac ! Legszebb vidékeink, tájaink, mint például a hullámzó Balaton, a Börzsöny ölelésében Balassagyarmat, máshol Balmazújváros és a fürdőjéről is híres Balf - Sopron közelében, és Balástya Csongrádban, az Alföld talán legszebb részén. Közel és távol a jóízű Balkán, mint némelyek kultúrájának dicső jelképe. A büszke Balti-tenger a maga bal partjával... és távolabb, Bali szigete Indonéziában, mint a Kis-Szunda szigetek legnyugatibb tagja ! A szívünk a bal oldalon dobog, mint ahogyan építésekor az Ország háza is a Duna bal partján kapott telket (ha "lefelé" hajózunk).
A fáraók balzsamoztatták testüket. A mi őseink balladákat költöttek és baldachinos ágyban álmodtak a szebb jövőről. Gyermekeik kaphattak Balázs, Baltazár vagy Balambér neveket a keresztségben, ami már régen nem divat. Hajózni is csak ballaszttal (fenéksúly) lehetett, különben nem volt meg a balansz (egyensúly), ami pedig egy hajónál elengedhetetlen. Mint a balerinánál a balettban, hol sűrűn látni balancét .
    Aki sehová sem siet, ma is csak ballag, óvodában, de főleg érettségi előtt ez szinte kötelező.
    Összegezve tehát: nem biztos, hogy balszerencsés az, aki balognak (balkezesnek) születik ! A tanulság ebből az egészből az, hogy egy jobbkezes is játszhat tökéletesen balalajkán...

Nincsenek megjegyzések: